Οι ραγάδες είναι ένα είδος ουλών, που εμφανίζονται σε σημεία όπου το δέρμα έχει τεντωθεί υπερβολικά. Όταν οι ιστοί στη μεσαία στιβάδα του δέρματος, τεντώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε η ελαστικότητά τους σπάει. Σε αυτό το σημείο, προκαλείται μία τοπική φλεγμονή των ιστών, η οποία ευθύνεται για την όψη μιας κόκκινο-μελανής νεοσχηματισμένης ραγάδας.

Οι ραγάδες εμφανίζονται συνήθως ως παράλληλες γραμμές, κάθετες ή οριζόντιες, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης, πάχους ή μήκους, και μοιάζουν με χαρακιές που αυλακώνουν το δέρμα. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά εντοπίζονται κυρίως στα μπράτσα, την κοιλιά, το στήθος, τη μέση και τα πόδια. Μπορεί να είναι μόνο μία ή πολλές ραγάδες και να καλύπτουν μεγάλη περιοχή του δέρματος. Στο πρώτο στάδιο έχουν κόκκινο χρώμα. Σιγά-σιγά όμως ξεθωριάζουν και αποκτούν μία πιο ανοιχτόχρωμη από τον φυσιολογικό τόνο του δέρματος, ενώ και η υφή τους είναι πιο λεία και γυαλιστερή.

Πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας παρουσιάζουν ραγάδες, λόγω της απότομης ανάπτυξης και αύξησης του ύψους την περίοδο εκείνη. Συχνά, οι ραγάδες της εφηβείας ξεθωριάζουν με τα χρόνια και είναι λιγότερο ορατές σε σχέση με αυτές που αποκτιούνται αργότερα. Σχεδόν το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην περιοχή της κοιλιάς, συνήθως το τελευταίο τρίμηνο της κύησης καθώς το μωρό αρχίζει να παίρνει γρήγορα βάρος. Άλλες συνήθεις περιοχές είναι το στήθος, οι γλουτοί και οι μηροί.

Με τις σύγχρονες ιατρικές θεραπείες μπορείτε να βελτιώσετε θεαματικά την όψη και την υφή τους. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την αντιμετώπιση τους, οι οποίες εξατομικεύονται για κάθε περίπτωση ασθενούς.

Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να δώσουμε λύση σε ό,τι σας προβληματίζει,
σε σχέση με το δέρμα σας και την εμφάνιση αυτού.