Η ακμή είναι μια χρόνια, πολυπαραγοντική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί ή κρατήσει και παραπάνω. Εκδηλώνεται με την παρουσία μικρών πολύμορφων εξανθημάτων, δηλαδή, τα σπυράκια. Ανάλογα με τον τύπο της ακμής, μπορεί να διαφέρουν στην όψη.

Εμφανίζεται στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη και στους ώμους.

Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, ο ειδικός δερματολόγος θα διαγνώσει και θα κρίνει τη βαρύτητα του προβλήματος, θα διενεργηθεί ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος (υπέρηχος ωοθηκών – ορμονικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ή μικροπολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες) θυρεοειδούς κλπ.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, υπάρχουν οι πολλοί τρόποι αντιμετώπισης όπως είναι οι κρέμες (τρετινοίνη, ισοτρετινοίνη, ανταπαλένη, αζελαϊκό, υπεροξείδιο βενζολίου, ταζαροτένη κλπ), αντιβιοτικά από το στόμα, σε χαμηλή δόση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως τετρακυκλίνες, για την μείωση της φλεγμονής, αντισυλληπτικά χάπια για τη ρύθμιση του κύκλου, της ακμής και της τριχοφυΐας, αντιανδρογόνα σε συνδυασμό με αντισυλληπτικά, διότι πολύ συχνά η ακμή στις γυναίκες οφείλεται σε υπερβολική έκκριση ανδρογόνων, ισοτρετινοίνη από το στόμα για έξι-οχτώ μήνες, με ειδικές μηνιαίες εξετάσεις αίματος, και απαγόρευση εγκυμοσύνης για τις γυναίκες μέχρι και τρεις μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται να γίνονται και  θεραπείες, ανάλογα με τον τύπο της ακμής, για την αποφυγή επανεμφάνισης της αλλά και την δημιουργία ουλών στο δέρμα. Θεραπείες όπως ο καθαρισμός προσώπου, τα χημικά Δερματολογικά Peeling, η Laser θεραπεία και η μικροδερμοαπόξεση.

Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να δώσουμε λύση σε ό,τι σας προβληματίζει,
σε σχέση με το δέρμα σας και την εμφάνιση αυτού.